Ustawienia dostępności strony
większy tekst mniejszy tekst kontrast negatyw domyślne zamknijRegulamin korzystania ze stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej nr 2 w Andrychowie
Postanowienia ogólne
1. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju dzieci i uczniów, szkoła prowadzi stołówkę szkolną.
2. Stołówka szkolna funkcjonuje w dni nauki szkolnej i opieki przedszkolnej.
3. Regulamin korzystania ze stołówki określa zasady odpłatności
oraz warunki korzystania przez dzieci z oddziałów przedszkolnych, uczniów i
nauczycieli z posiłków
wydawanych w stołówce szkolnej.
4. Wysokość opłat i termin ich dokonania za konkretny miesiąc
podawane będą do wiadomości z wyprzedzeniem i umieszczane na tablicy ogłoszeń
oraz na stronie
internetowej szkoły w zakładce ,,stołówka”.
Uprawnienia do korzystania ze stołówki szkolnej
1. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
a) dzieci uczęszczające do oddziału przedszkolnego w szkole oraz uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub, których dożywianie finansuje OPS, a także inne podmioty,
b) nauczyciele, którzy wnoszą opłaty indywidualne.
2. Stołówka nie wydaje posiłków na wynos.
3. Warunkiem korzystania ze stołówki szkolnej przez dzieci z
oddziału przedszkolnego, uczniów i nauczycieli jest złożenie deklaracji
korzystania z dożywiania w stołówce
szkolnej ( załącznik nr 1).
Odpłatność
1. Wysokość opłaty za jeden posiłek ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
2. Uczniowie pokrywają jedynie koszt produktów zużytych do przygotowania posiłków (tzw. ,,wsad do kotła”) w wysokości:
· Obiad (zupa + II danie) – 6,00 zł
· Zupa – 1,50 zł
· II danie – 4,50 zł
3. Dzieci z oddziałów przedszkolnych pokrywają jedynie koszt produktów zużytych do do przygotowania posiłków (tzw. ,,wsad do kotła”) w wysokości:
· Śniadanie – 3,00zł
· Obiad – 4,50zł
· Podwieczorek – 2,50 zł
4. Pozostałe koszty przygotowania posiłków finansowane są z budżetu Gminy.
5. Nauczyciele pokrywają pełny koszt posiłku w wysokości:
· Obiad – 9,50 zł
· Zupa – 3,00 zł
· II danie – 6,50 zł
6. Nauczyciele w oddziałach przedszkolnych pokrywają pełny kosz posiłku w wysokości 11zł.
7. Należność za posiłki uczniów oraz nauczycieli jest płatna z
dołu na podstawie zestawienia do 10-go dnia roboczego następnego miesiąca,
natomiast rodzice dzieci
z oddziałów przedszkolnych wpłacają należność za żywienie z dołu na podstawie
zestawienia do 15-go dnia następnego miesiąca.
8. Osoby korzystające z częściowego dofinansowania do posiłków
przez OPS wpłacają należność do 5-tego następnego miesiąca, a za miesiąc
grudzień do ostatniego dnia
żywieniowego.
9. Wysokość wpłat będzie podawana pierwszego roboczego dnia
miesiąca i przekazana nauczycielowi oraz każdemu rodzicowi ucznia
korzystającego ze stołówki
za pośrednictwem e-dziennika.
10. Opłaty należy dokonać przelewem na rachunek bankowy szkoły 33 8110 0000 2001 0031 22 62 0001
W treści przelewu należy wpisać: wpłata za obiady/imię i nazwisko ucznia/klasa/miesiąc.
11. Od wpłat dokonywanych po wyznaczonym terminie naliczane będą ustawowe odsetki.
12. W przypadku nieterminowego regulowania płatności obiady zostaną wstrzymane od następnego dnia po terminie płatności, do momentu uregulowania zaległości.
Odliczenia za obiady
1. W przypadku nieobecności dziecka w szkole lub w przedszkolu w
celu dokonania odpisu należy zgłosić ten fakt przynajmniej jeden dzień
wcześniej lub
najpóźniej w danym dniu do godziny 8.00 (dotyczy to również nauczycieli oraz
dzieci, które mają posiłki refundowane przez OPS).
2. Nieobecność musi być zgłoszona u intendentki poprzez dziennik elektroniczny lub w sekretariacie szkoły (33 8752289).
3. W przypadku planowanej nieobecności w szkole klasy (np.:
wycieczki, zielone szkoły, obozy sportowe, zawody) wychowawca powinien to
zgłosić przynajmniej jeden
dzień wcześniej u intendentki szkolnej.
4. Z powodu nieuzasadnionej lub niezgłoszonej nieobecności ucznia (nauczyciela) na posiłku koszty nie zostaną zwrócone.
5. Rodzic/prawny opiekun może zrezygnować z obiadów lub jednego posiłku dla swojego dziecka po wcześniejszym zgłoszeniu w sekretariacie
szkoły lub u intendentki poprzez dziennik elektroniczny.
Wydawanie posiłków
1. Obiady wydawane są w godzinach od 11.00 do 13.00.
2. W stołówce oraz na stronie internetowej szkoły (zakładka ,,stołówka”) będzie zamieszczany jadłospis na dany dzień zatwierdzony przez intendentkę szkolną.
3. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami zdrowego żywienia i kalkulacji kosztów.
4. Uczniowie i nauczyciele mogą zgłaszać propozycje dań do jadłospisu.
5. Ze względów organizacyjnych, ze zwróceniem uwagi na bezpieczeństwo, uczniowie spożywają posiłek w grupach i kolejności określonych przez dyrektora szkoły.
Zasady zachowania w stołówce
1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
2. Po spożyciu obiadu naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
3. Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej nie mogą wnosić na jej teren odzieży wierzchniej oraz plecaków.
4. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
5. Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów w pomieszczeniu mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
6. Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w stołówce szkolnej czuwają wyznaczeni nauczyciele.
7. W stołówce szkolnej uczeń powinien spokojnie poruszać się po sali, zachować porządek, cicho i spokojnie spożywać posiłek.
8. O nagannym zachowaniu ucznia w stołówce będzie informowany wychowawca klasy, rodzice oraz dyrektor szkoły.
9. Intendentka może odmówić zapisu na obiady uczniom, którzy w rażący sposób łamią zasady kulturalnego spożywania posiłków.