Dzień Jabłka #Laboratoria przyszłości

28 września przypada Światowy Dzień Jabłka, mający na celu popularyzowanie jedzenia tego najbardziej znanego owocu na świecie. Dietetycy od lat przekonują do codziennego spożywania jabłek, ze względu na ich wyjątkowe walory odżywcze. Włączenie tych owoców do swojego menu powinny rozważyć zwłaszcza osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem, miażdżycą, cukrzycą. Ich spożywanie zmniejsza też ryzyko nowotworów, a zawartość polifenoli, antyoksydantów czy błonnika sprawia, że jabłko może ubiegać się o miano króla owoców. Uczniowie z klasy 3d wykorzystali ten dzień do przybliżenia zalet jabłek oraz wzmocnienia zdrowych nawyków żywieniowych. Sami zrobiliśmy pyszny sok jabłkowy, smoothie oraz sałatkę owocową. Do przygotowania smoothie jabłkowego z dodatkiem banana użyliśmy blendera zakupionego w ramach programu #Laboratoria Przyszłości. Degustacja odbyła się z wykorzystaniem zastawy stołowej także pochodzącej z programu #Laboratoria przyszłości. Było wesoło, smacznie i przede wszystkim zdrowo!